Arab davlatlarida xurmo danaklari tashlab yuborilmasligini bilarmidingiz?

Xurmo arab madaniyatidagi eng qadrlanadigan mevalardan biridir.

Uning danaklari yig‘ib olinadi, yuviladi, quritilib, qovurilgandan so‘ng yanchilib, kukunga aylantiriladi. Shu tarzda garchi tarkibida haqiqiy kofein bo‘lmasa-da, mahalliy aholi bu kukundan "xurmo qahvasi" deb ataydigan an’anaviy ichimlik tayyorlaydi.

Saudiya Arabistoni, Iordaniya, Misr va BAAda mashhur bu ichimlik diniy yoki tibbiy sabablarga ko‘ra qahva ichilmaydigan uylarda, shuningdek, ayollar va bolalar uchun xizmat qiladi. U quyuq rang, to‘yingan hid, zahil-yong‘oq ta’mga ega va ovqat hazm qilish uchun foydali hisoblanadi.

Xalq tabobati urug‘larning tanani tozalash ta’siri va kasalliklardan keyin yoki ro‘za tutish paytida tanani mustahkamlash qobiliyati haqida gapiradi. Qizig‘i, ba’zi hududlarda bu danaklardan nafaqat ichimlik sifatida, balki pishiriqlar tayyorlash uchun un yoki kosmetologik maqsadlarda yog‘ tayyorlanadi.

B.Muhammadiyeva tayyorladi.