Kumush mukammal antibakterial xususiyatga ega

Kumush insoniyatga 6000 yildan ko‘proq vaqt davomida ma’lum bo‘lib kelgan. Uni Misr fir’avnlari taqib yurgan. Iskandar Zulqaynarning askarlari undan yaralarni davolash uchun foydalangan. Kumush nafaqat zargarlik sanoatida universal material bo‘libgina qolmay, balki u ko‘pchilik biz bilmagan bir qator xususiyatlarga ega.

Kumushdan qilingan  buyumlar chirish va zanglashga moyil emas. Ular suv va va har xil kislotalar bilan aloqa qilishdan qo‘rqmaydi. Shunga qaramay, ular ko‘pincha qorayadi. Bu qorishma tarkibida mavjud bo‘lishi mumkin bo‘lgan aralashmalar va tashqi muhitdagi vodorod sulfidining miqdori bilan bog‘liqligidadir. Tamg‘asi qanchalik yuqori bo‘lsa, tarkibidagi qoramtir rangga bo‘yaydigan mis shunchalik kam bo‘ladi.

Kumush antibakterial xususiyatga ega va barcha turdagi bakteriyalarning 650 turini o‘ldirishi mumkin. Shuning uchun ko‘plab aviakompaniyalar samolyotlarida kumush bilan ishlov berilgan suvdan foydalanadilar. Bu kemada yuqumli kasalliklar tarqalishining oldini oladi. Xuddi shu sababga ko‘ra, ba’zi uy bekalari sutga kumush tanga tashlab qo‘yadi, shunda u ancha paytgacha yaxshi saqlanadi va achib qolmaydi. Sut saqlanishining bu usuli Amerikada keng tarqalgan.

Kumush mukammal bakteritsid xususiyatlarga ega. Qadim zamonlardan buyon bu asl metall tibbiyotda qo‘llanib kelingan. Hatto qadimgi Misrda tezroq shifo topishi uchun bemorlarning yaralariga yupqa kumush choyshablari qo‘yilgan. Shveysariyada kumush tanga og‘rigan tishga qo‘yilib davolangan.

Tort va xamir ovqatlarni bezash uchun oziq-ovqat kumushi ishlatiladi. Bugungi kunda ko‘pincha Ye174 qo‘shimchasi sifatida tanilgan kumush ba’zida oziq-ovqat sanoatida qandolat mahsulotlarini bezash uchun juda kam miqdorda ishlatiladi.

Aytgancha, u tabiiy mahsulotlar tarkibida ham bor. Masalan, oddiy tuxum sarig‘ida kumush ko‘p miqdorda bo‘ladi.

Internet ma’lumotlari asosidan Bahora MUHAMMADIYeVA tayyorladi.