Mikroto‘lqinli pechda ovqat isitish zararlimi?

Mikroto‘lqinli pechlar ko‘plab uylarning ajralmas qismiga aylangan, biroq ba’zilar ularning xavfsizligidan xavotirda.

AQShdagi Klivlend klinikasi diyetologi Peyj Uelsh oziq-ovqat va ichimliklarni isitish uchun mikroto‘lqinlardan foydalanish sog‘liq uchun zararli bo‘lish-bo‘lmasligi haqida tushuncha berdi.

Mikroto‘lqinli nurlanishdan ovqatni isitish uchun foydalanilsa-da, bu ionlashtirilmagan nurlanish ekanligini unutmaslik kerak. Bunday turdagi nurlanishlar, masalan, uyali telefonlar, televizorlar va lampochkalarda ham uchraydi.

Mutaxassisning tushuntirishicha, rentgen nurlarida qo‘llaniladigan yuqori dozalarda ionlangan nurlar hujayralarga zarar yetkazishi mumkin, ammo mikroto‘lqinlardan kelib chiqadigan ionlashtirilmagan nurlanish molekulyar tuzilmani o‘zgartirmaydi va sog‘liq uchun xavf tug‘dirmaydi.

Shuni yodda tutish lozimki, agar mikroto‘lqinli pechlar shikastlangan, masalan, ichki qatlamida hosil bo‘lgan yoriqlar yoki bo‘yoqlar qoplovi qirilgan bo‘lsa, zararli bo‘lishi mumkin.