- Uzum mevasi A, S, V6 vitaminlariga boy. Shuningdek, kaliy, kalsiy, temir, fosfor, magniy va selen moddalari ham talaygina. Ushbu foydali birikmalar yurakka quvvat bo‘lib, immunitetni mustahkamlaydi.
- Uzum danagida A va Ye vitaminlari bo‘lib, mevasi bilan birga yeyilganda organizmni yoshartiradi.
- Ba’zilar uzum po‘stini yoqtirishmaydi. Aslida esa aynan po‘sti bilan iste’mol qilinsa, ichaklarda tiqin hosil bo‘lishining oldini oladi.
- Uzum ishtahani yaxshilaydi. Uyqusizlik, ishtaha yo‘qolishi kabi holatlarda qora uzum sharbati yoki mevasi ayni muddao.
- Uzumning qora navi buyrak va jigarni a’lo darajada tozalaydi. Husayni navi esa o‘t pufagida tosh yig‘ilishida ko‘makchi vositadir. Shuningdek, peshob haydash xususiyatiga ham ega.
- Foydali bo‘libgina qolmay, uzumning ham nojo‘ya ta’siri bo‘lishi mumkin. Masalan, allergik holatlarga moyilligi borlar uchun qora nav uzum tavsiya etilmaydi.
- Tarkibidagi antioksidantlar hisobiga bir bosh uzum mevasi asabni tinchlantiradi. Ayniqsa, uyqu oldidan ozroq uzum yeyilsa, xotirjamlikka erishasiz.
- Bu meva nafas yo‘llari va o‘pka xastaliklarida ham asqotadi. Shu bois astmaga chalinganlarga vaqti-vaqti bilan uzum iste’mol qilish tavsiya etiladi.
- Tavsiya etilmaydi: qandli diabet, oshqozon-ichaklardagi muammolar, semizlik, hazm faoliyati buzilganda.