Qon quyuqlashishiga nimalar sabab bo‘ladi?
Shifokor-valeolog Baxtiniso Azimboyeva:
➖Qon quyuqlashishiga asosiy sabab koronavirus infeksiyasi emas. Kamharakatlilik, noto‘g‘ri ovqatlanish asosiy omildir.
➖Inson bir kunda o‘rtacha 30 ml. suv (har 1 kg uchun ) iste’mol qilishi kerak. Qaynatilmagan, minerallarga boy, ishqoriy muhitga ega bo‘lgan, sirt tarangligi yupqa bo‘lgan suvgina qonni ishqoriy muhitga aylantirib beroladi.
➖Ishqoriy muhitga ega bo‘lmagan qonning kislota muhiti oshib ketadi va natijada, qon quyuqlashadi.
➖Suv o‘rniga boshqa turdagi suyuqliklar ichilsa, tanadagi kislota muhiti oshirilgani uchun qonda eritrotsitlar zaryadlari (+) oshib ketadi va ularning bir-biriga yopishqoqligi oshib ketadi.
➖Jigarda qon quyuqlashib ketishi oldini oladigan faktorlar bor. Jigar yaxshi ishlamasa, qon quyuqlashadi.
➖Yog‘li ovqatlarni ko‘p iste’mol qilamiz. Ovqat tarkibidagi yog‘ tanaga kirgach, parchalanmasa, qonga o‘tib ketadi va lipidlar yetishmovchiligiga olib keladi, eritrotsitlarning qobig‘idagi membranalar yopishqoqligini kuchaytirib yuboradi. Bu ham qonni quyuqlashtiradi.
➖Ayni vaqtda ko‘pchilik qoni quyuqlashganidan shikoyat qilyapti. Yuqoridagi keltirilgan omillarni bartaraf etish kerak va shundan keyingina organizm o‘zi qonni normallashtiradi.
Manba: "Oydin hayot LIVE" dasturi. O‘zbekiston telekanali.